0

Į Kino salę – ir su mėsainiais

Downtown Food Hall

Čia matysite duag “skanių” nuotraukų, viso potyrio aprašymą, kainas ir nekomercišką (o tik komandos) – nuomonę ar tai būtų fine dining restoranas, ar gatvės maistas.

Pirmiausia – apie vos tik prieš mėnesį duris atvėrusį Downtown Food Hall, kurie kartu su tame pačiame pastate įsikūrusiu Kino Deli pritraukia ne tik gurmanus, bet ir kino megėjus. Bet mes – apie maistą.
Dowtown Food Hall yra maisto salė arba turgaus tipo neįpareigojanti erdvė, kurioje šiuo metu yra dvylika kavinukių. Per vidurį dar ir didelis baras, kuriame siūlomi įvairiausi gėrimai. Tokio tipo maisto erdvės kur galima paragauti įvairiausių ir įdomiausių maistų labai paplitęs užsienyje: UK, Ispanija, Izraelis, Vokietija… Smagiausia, kad dauguma įsikūrusių čia maisto kioskelių, arba kaip jie juos vadina Downtown Food Hall įkūrėjai -„virtuvių“, siūlo labai unikalius patiekalus, ir kai kuriuos iš jų galima rasti tik čia. Visa maisto pasiūla sudaryta labai „protingai“: virtuvės nesikartoja ir užtikrinama, kad kiekvienas – ar veganas, ar mėsėdis atrastų kažką tinkamiausio ir įdomiausio sau.

Vienintelė problema – atėjus į tokio pobūdžio erdvę – norisi paragauti visko.

– Burger kiosk
– Ping Pong
– Kalimera
– Paikis
– Meat The Suhsi
– Fiona
– Popcorn Lab
– Verdiktas

Burger Kiosk – tarsi vieni pirmųjų pasitinka išalkusius svečius, siūlydami gurmaniškus burgerius (kaip gi food hall‘as be jų?).

Burger Kiosk ypatumai:

išskirtinės kokybės mėsa, namų gamybos ir kūrybos padažai ir „kosminiai“ skonių deriniai, kurie puikiai balansuoja tarpusavyje.

Vienas iš jų favoritų – jautienos mėsainis su šoninės, viskio ir raudonojo vyno džemu (6.80 EUR), tačiau yra ir kitų opcijų,  net burgeris vegetarams su avinžirniais.

Jautienos paplotėlis tikrai tobulai iškeptas. Tavęs net neklausia, ar well-done, ar medium, ar rare – jie tiesiog žino koks jis turi būti. Naudojama sviestinė bandelė turi kiek gelsvesnę negu mes įpratę matyti brioche spalvą dėl į sudėti įeinančios ciberžolės ir dėl to, atrodo, kad yra net kiek „sveikesnė“ (bent jau norisi taip tikėti😉). Bet didžiausias „cinkelis“ – naminiai padažai ir skonių gausa viename mėsainyje. Bet subtilus džemo saldumas neužgožia mėsos skonio,  kaip tik tarsi subalansuoja visą patiekalą.  Labai patiko saldžios bulvytės (2.90 EUR), kurios pateikiamos su naminiu chipotle majonezu bei risotto kroketai (3.90 EUR) (arrancini) įdaryti cheddar sūriu ir parmezanu. Jeigu nors dalinai priskiriate save prie mėsainių mylėtojų – aplankyti šią vietą tikrai verta.

PING PONG –  priešingoje Food Hall pusėje siūlo burgeriams alternatyvą –  Taivanietiškus  mėsainius arba BAO sumuštinius . Buvo labai įdomu paragauti koks gi bus jų skonis.

Ping Pong ypatumai:

Pietryčių Azijos patiekalai su kūrybiška šefo interpretacija, kur nėra siekiama adaptuotis prie mums lietuviams įprastų skonių, bet išsaugoti autentiškumą ir, neretu atveju, aštrumą.

Labai patiko tradicinis BAO – su kiaulienos papilve (3.80 EUR), kuri PING PONG yra ruošiama net 12 valandų vakume, naudojant sous vide technologiją. BAO sumuštinio bandelė, kaip ir dera, verdama garuose ir kaip ir visi prieskoniai vežama iš Azijos. Sumuštinyje taip pat dedami ir marinuoti agurkėliai ir kimči, kuris pas juos yra nuostabus. Ragautas BAO aštrus tikrai nebuvo,  tačiau kimči marinatas yra ganėtinai stiprus, todėl patiekalas yra kupinas įvairiausių Azijos virtuvei būdingų skonių ir prieskonių, tokių kaip kalendra, galangal ir kiti. Bet labiausiai sužavėjo prie saldžių bulvyčių (kurios taip pat buvo tobulos, bet gal šiek tiek mažiau traškesnės negu prieš tai aptartame restoranėlyje 3 EUR) pateikiamas jūros dumblių majonezas. Labai unikalu!  Čia galime rasti ir Pietryčių Azijos regionui būdingų sriubų, pavyzdžiui, ragavome Šiaurės Tailando Khao Soi (su vištiena, kokosų pienu, ryžių makaronais) (7 EUR).

Rekomenduojamas aplankyti restoranėlis tiems, kurie  ieško naujų skonių, prieskonių ir išpildymų arba tiesiog ilgisi Azijoje ragautų patiekalų, nes čia jie tikrai autentiški ir bent jau mus  ragaujančius „nunešė“ į prisiminimus apie keliones į Tailandą.

Keliaujant toliau –  labai įdomūs graikiški „kebabai“.

Kalimera –  greito graikų maisto restoranėlis siūlo tradicines pitas (su kiauliena, vištiena, brandinta jautiena ir Halloumi sūriu).

Kalimera ypatumai:

Tradicinis graikiškas išpildymas, autentiški ir labai kokybiški ingredientai.

Šefas graikas Nikos itin mikliai pagamino tradiciškiausią Pitą Gyrą (4 EUR) kuri buvo tiesiog WOW. Labiausiai patiko tzatziki padažo ir tikrojo graikiško jogurto (iš Graikijos) skonis. Taip pat be mėsos, pomidorų ir svogūnų pitoje galima rasti ir kelias bulvytes fri, kas šį patiekalą daro labai sočiu ir labai tinkančiu tokio tipo neįpareigojančiai aplinkai.

Nors menu tikrai nėra didelis (pitos ir meridos arba patiekalai lėkštėje) galima rasti ir itin lengvą pietų variantą – graikiškas salotas (5.50 EUR), kur feta vežama iš Graikijos. Ir atrodo, labai paprasti ingredientai kaip pomidorai, svogūnai, alyvuogės tarsi iš naujo atsiskleidžia tyrojo graikiško alyvuogių aliejaus ir nuostabiosios fetos patale.  Beje, verta paragauti ir graikišką kavą frappe, kuri yra kiek saldoka, bet labai gaivinanti (2 EUR).

Paikis – būtina aplankyti vieta tiems, kuriems artima britiška/airiška pub‘ų kultūra ir ieškantiems tikrojo fish and chips.

Paikio Fish&Chips ypatumai:

Jie tiesiog  žino kas yra tikrasis fish&chips, specializuojasi ir daro tai labai tradiciškai, bet nebijo pridėti ir nedidelių savo „akcentų“.

Paikio Fish&Chips su salotomis (6.90 EUR) ledjūrio menkė iš Islandijos atrodo buvo „gimusi“ puikiai išdirbtoje plonytėje ir traškioje alaus tešloje. Net bulvytės tarsi alsuoja „britiška“ kultūra stambesniu supjaustymo ir kepimo būdu. Ir dar padažas tai kosminė Paikio kūryba. Neverta skaičiuoti kalorijas ir dėti jį į šoną. Labai įdomus sprendimas, kad jis nėra klasikinio tartaro padažo pagrindu, o daugiau unikalesnis majonezo, garstyčių ir krienų derinys.

Lietuvoje  žuvis panyruotėje nėra labai retai sutinkamas patiekalas. Bet daugumoje atveju tai tikrai nėra tikrasis fish&chips. Ne veltui Paikis savininkai daugybę metų Škotijoje ragavo, eksperimentavo ir ieškojo TOS tikrosios tradicinės receptūros. Paragaukite ir suprasite apie ką mes. Ypatingai jeigu esate buvę UK, o gal net kaip ir aš ten ragavote emigrantų duonos.  Tokiu atveju ši vieta nepaliks jūs abejingais.

Taip pat dar norisi paminėti unikalius sušius – su MĖSA iš MEAT THE SUHSI.

Unikalius sušiai – su MĖSA iš MEAT THE SUHSI.

Meat the suhsi ypatumai:

tradiciniai japoniški sušiai su netradiciniu sušiams elementu – mėsa.

Buvo ragauti Japanese maki (7.90 EUR už 8 vnt.) su brandinta jautiena. Norisi pabrėžti, kad tai tikrai unikalus derinys, skonis yra neįprastas, poskonis taip pat. Bet jeigu nors kada nors valgydami sušius pagalvojote, kodėl viduje negalėtų būti mėsa – ši vieta tikrai jūs nustebins, nes jie tai padarė. Negalima drąsiai rekomenduoti ir tikėti, kad toks derinys patiks visiems, nes „žalios“ mėsos skonis tikrai yra ryškus ir nėra prigesintas.  Bet jie turi ir nigiri, ir uramaki ir kitus maki su lašiša, krabų mėsa, ir kitais mums jau įprastiniais suši ingredientais. Bet  tiems, kurie ragauja viską, ieško naujovių skonių gausoje, pabandyti sushi su mėsa – bent jau kartelį – tikrai verta.  Tuo labiau, kad pats „kioskelis“ labai autentiškai papuoštas, personalas šiltai bendrauja ir juokauja. Ir turi nuostabų autentišką ryžių punšą skardinėse (nealkoholinį).

Tuo tarpu EAT MORE CHINESE – ir pirmos pažiūros nelabai išsiskiriantis kinų virtuvės restoranėlis, bet jo ypatumai– autentiški patiekalai, kuriuos siekiama gaminti „teisingiau“.

Eat more chinese ypatumai:

Ragavome kalmarus su „Ziran“ kumynu  (5.90 EUR) ir norisi pagirti svarbiausią šio patiekalo aspektą –panyruotę, kuri buvo traški, išsaugojant gerą kalmaro ir jo „aprangėlės“ santykį. Čia dirba tik šefai kinai ir siūlomi labai tradiciniai patiekalai tradiciniame išpildyme – bet ! jie niekur nenaudoja glitimo, skonių stipriklių, siekia kuo trumpiau apdoroti visas daržoves, kad išsaugoti maistines savybes, prieskonius. Netgi grybus veža tik iš Kinijos ir visus savo patiekalus pagamina itin greitai ( 4-6 min.). Visi  tikriausiai sutiks, kad dažniausiai ragaujant kinų virtuvės patiekalus Lietuvoje visuomet skonis yra panašus –  sunku apibūdinti ką valgai, jauti cukrų, padažų saldumą ir lipnumą (kas tuo momentu visai paperka). Čia gi jautėsi skonis, aromatingi prieskoniai ir ingredientai.  Daržovės ir ziran prieskonis suteikė šiam patiekalui turtingą skonių  gamą.

Ir kaip gi be deserto? Pirmiausiai, norėjosi rinktis vegetariško bistro Holigans nuostabiuosius tortus, bet apie juos jau buvo visa apžvalga. Todėl ši karta buvo pasirinkta FIONA ir O, DANGAU! Tikrai nustebino.

Fiona ypatumai:

šiuolaikinės konditerijos natūralių ingredientų desertai, itališkos receptūros ledai ir premium šokoladai.

Pradžioje  buvo kiek skepticizmo, ypač pamačius ryškias spalvas. Atvirai, pagalvojau, dar vieni „sintetiniai“ gražūs bet ganėtinai lėkšto skonio „desertukai“. Su komanda nesitikėjome  čia gauti TOKIUS desertus.  Kai paragauji – nelabai supranti kas vyksta – kiekvienas pyragaitis turi tobulai išdirbtą skonio paletę. Kiekvienas išimtinai skirtingas. Labiausiai įsiminė pasiflorų ir pieninio šokolado tortas su traškiu karamelizuotų dribsnių pertepimu lazdyno riešutų pastoje (2,90 EUR), o citrininis musas su mėta ir mandarinais (3,70 EUR) iš viso pakerėjo! Sodriai žaliai glaisto spalvai išgauti naudojama spirulinos ir kriaušių žievelės ekstraktas ir kaip daug kam gali būti aktualu, kad pastarasis desertas yra be gliuteno.

Tokių desertų skonius negalima apibūdinti „saldūs“, „gardūs“, bet norisi ieškoti ypatingų būdvardžių, kurių žodyne tiesiog ima trukti ypač dar ir paragavus ledus ( 2 EUR/rutuliukas). Labiausiai sužavėjo pistacijų ledai iš tikros ir natūralios pistacijų pastos.  Svarbu, kad turi ir veganiškų skonių, tokių kaip aviečių ar mango.

Ryšku, gražu, bet ir „žiauriai“ skanu. Jau akivaidu, kokie desertai puoš mūsų šventinį stalą.

Ir pabaigai – POPCORN LAB – kaip gi kino salė be spragesių?

Popcorn Lab ypatumai:

inovatyvūs ir stebinantis spragėsių skoniai.

Kuomet atsibosta „ saldūs ar sūrūs“ keliauti reikia čia – nes Popcorn LAB turi net 50 įvairiausių skonių spragėsių, kuriuos jie šviežiai sprogdina savo “laboratorijoje” Šiaurės miestelyje ir tarsi atlieka skirtingų skonių eksperimentus. Rezultatas – daugybė skonių, kurių tikrai  atrodo net nesitikėtum rasti popkornų parduotuvėje (pvz.: spragėsiai su bananu, bekonu ar pica). Svarbu tai, kad jie nenaudoja jokių GMO ir trans riebalų.

Skonis – ragauti norisi visų. Favoritu tapo su krapais ir baltuoju čederiu, o kai norisi saldžiai – kramtomos gumos, vynuogės ir apelsino skonių. 

Galima rinktis įvairiausio dydžio pakuotės nuo 0,5 iki 5.5 litrų. Kaina taip pat priklauso, ar norite paprastesnių ar egzotinių skonių. Bene optimaliausios dviejų litrų pakuotės kaina yra nuo 2.5 iki 3.9 EUR.

PASTABA:

nepamirškite – visur  Food Hall‘e galite atsiskaityti tik banko kortelėmis! Taip pat čia organizuojami ir specialūs renginai, vėlyvieji sekmadienio pusryčiai su gyva muzika ir kitokios įdomybės. Verta domėtis ir lankytis.

Verdiktas:

MUST VISIT PLACE. Išsprendžiama didžiulė, bet labai dažna problema kai draugų kompanijoje vegetarai nori falafelių, mėsėdžiai burgerių, kažkas tik „desertuko“, o kažkas tik „sriubytės“ . Visi restoranėliai  savo nors ir nedideliuose MENU turi autentiškų, bet kartu ir originalių patiekalų. Tikrai išsirinksite.

Kuo skiriasi nuo panašaus pobūdžio Vilniuje esančių įstaigų? Jie turi Kino salę. Ir šį maistą galima neštis vidun. Taip pat – puiki APLINKA. Nors lokacija kiek užslėpta (įsikūrę visai šalia Pramogų banko), bet  yra pačiame centre. Nėra didelis plotas, bet labai gerai suplanuotas. Atmosfera išpildyta ir taip ir kviečia pasimėgauti kelione po gastro „koridorius“. 

Daugumoje atveju APTARNAVIMAS yra labai malonus, nes patys savininkai, šefai, yra vietoje. Tai yra nauja vieta, visi yra labai „excited“ – noriai dalinasi savo istorijomis, komunikuoja su klientais, laukia reakcijų ar pastabų. Niekur nereikėjo ilgai laukti, netgi lankantis piko valandomis.  Norisi tikėtis, kad taip ir išliks ateityje.

Kas liečia kainas – jos yra adekvačios, bet tai nėra valgykla ar pigesnių užkandinių vietelė. Vidutiniškai maistui reiktų išleisti 7-10 EUR asmeniui. Visi ragauti patiekalai labiau priminė gurmaniškus derinius, negu gatvės maistą. Todėl turint omeny kokybę, porcijos dydį ir visą patyrimą ši vieta tampa MUST VIST AGAIN AND AGAIN Vieta.

Related Posts

Leave a Reply